Posted by: Shal Mad | December 3, 2011

2011 Wakamono non Action

Assalamualaikum. Salam kepada semua mahkluk ciptaan Ilahi.
Bismillah

Sekian lama tidak mencoretkan nukilan di pentas kecil ini. Terasa berhabuk dan berdebu teramat sangat. Moga otak tidak tepu. Sebenarnya bukanlah hamba terlalu sebuk. Ataupun kekurangan buah fikiran untuk dipersembahkan di jajahan hamba ini. Tetapi terlalu banyak untuk ditulis hinggakan kehilangan keenakkan dalam penulisan. Amat-amatlah hamba kesali.

Subjek penting ingin hamba canangkan disini. Tiadalah apa-apa mustahak mahupun ada kepentingan dengan individu-individu yang sedang meningkat naik dari apa segipun. Terlalu banyak sebenarnya yang berlaku hinggakan tenggelam timbul hamba telan sendiri. Mungkin ini ujian kecil untuk melihat daya kepimpinan hamba. Tiadalah hamba kesah banyak. Tetapi cabaran demi cabaran itu wajib hamba tempuhi. Tidak ingin lagi hamba merasakan diri untuk melarikan diri lagi. Insya’Allah…

Tentang impian hamba untuk menulis sebuah skrip atau novel. Masih lagi hamba yakinkan diri untuk menulis dan menyimpan kemas di ruang fikiran hamba. Hinggalah ada yang sudi mencungkil ia keluar. Sama juga dengan buah-buah fikiran hamba tentang perniagaan dan peranan-peranan yang lain. Insya’Allah pasti akan ada jalan untuk ia dicurahkan.

Lama juga hamba tidak menulis pasal hidup hamba. Kali ini sengaja hamba menulisnya agar jika hamba terbaca kembali setelah jauh merantau, dapatlah jua hamba meneruskan misi yang agak murni hamba itu. Mudah-mudahan…

Tersirat, tersurat, cinta, pengorbanan, sinikal, kasih sayang, keminatan, kemiangan, kebodohan. Dan macam-macam lagi telah hamba catitkan didalam pentas kecil hamba. Tiada la juga ia berkurangan mahupun berubah. Masa bersilih masa, alam semakin berubah, hayat semakin singkat. Namun pengalaman demi pengalaman hamba perolehi. Mungkin satu masa nanti sebuah skrip akan terzahir. Dan dapat pula orang melihat pemikiran hamba yang khilaf ini menjadi iktibar.

Semoga dengan apa yang hamba tulis ini dapatlah juga hamba mengingati rakan-rakan dan juga hamba sendiri akan kekurangan itu. Tiada yang lain akan mengingatkan selain dari kita dan sahabat-sahabat yang lain. Ini satu ujian, mampukah kita lulus ? Semoga mendapat Rahmat dariNya. Insya’Allah Amin.

Sekiranya batu belian dibubuh dalam otak hamba. Hamba harap dapat mencairkannya……

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: