Posted by: Shal Mad | October 26, 2009

Bukan ntok jiwang….(haha tajok cam palat)

Dia berjalan seorang diri menyusuri deretan kedai-kedai di kompleks membeli belah. Tanpa menghiraukan  orang ramai yang terpusu-pusu melawan arus. Kadang-kadang bahunya berlaga. Langsung tidak di peduliknya. Kadang-kadang dijeling, dicemuh, dan keadaannya itu membuatkan org nak dekat pun benci. Tapi sikit pun dia tidak acuhkan.

Sedang dia menghitung dalam perjalanan. Sedang segala nisbah sedang dia lakukan. Dia seperti hilang dari khalayak ramai. Seperti layang-layang yang ditiup meninggalkan gulungan benang. Hilang timbul perkara biasa. Yang penting kekusutan di fikiran dapat diselesaikan.

Setelah penat berjalan. Bangku yang berada didepan kedai butik menjadi mangsa punggungnya. Diduduk oleh nya sepenuh jiwa. Fikirannya menerewang kembali. Dilihat penjaga butik memerhatinya penuh minat.

“Weh, orang gila hensem tuh datang lagi la, ko tak nak tegur ke?” Suzzana membuka bicara.

“Apalah sue ni, biarla abang tuh duduk sana. Bukan dia kacau pun kita.”
Walaupun Lisa berkata demikian, matanya sibuk memerhati jejaka itu.
“Napa sue panggil abang tuh gila? Lisa tengok ok je…”

“Heh, abang konon…. Iye la, hari-hari itu je yang dia buat. Jalan-jalan kat Shopping kompleks ni, tak beli apa-apa, pastu duduk kat depan butik nie sampai ke malam… kalau tak gila apa jawapnya?”

“Suka hati sue la….” Matanya terus memandang.

Bukan sekali dia lepak di depan kedai butik itu. Bukan sehari dua. Tapi hampir setiap hari. Namun jika ketidak-hadiran jejaka itu, pasti mengundang tanda tanya pekerja butik tersebut.

—————-

Tepat kearah mata Lisa jejaka itu memandang. Seolah-olah meminta simpati. Namun jauh di sudut hati. Lisa tahu, bukan simpati yang dipinta. Sesuatu yang nampak di mata, rasa di hati.

(Ok, aku ingat x nak jiwang-2… terjadi gakz… neway, gua stop di sini… bye)

Advertisements

Responses

  1. hahaha..seronok bacer line story kami nih..ader bakat menjadi penulis novel terkenal satu hari nnty..siler gilap bakat terendam anda yek..;’D

    Seperti layang-layang yang ditiup meninggalkan gulungan benang–>seriously this ayat membuatkan fikiran terasa kusut sebentar..:’p

    keep up bebeh!

  2. Hehe, Thx kak yaya…
    X reti ar tulis novel… stakat sini ok jerk 😛


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: