Posted by: Shal Mad | May 17, 2009

Selamat Hari Guru.

Kenapa harus ada Hari Guru?
Kenapa nak sambut Hari Guru?
Apa hadiah yang guru-guru inginkan?
Siapa sebenarnya guru-guru ni?
Apakah fungsi-fungsi guru-guru?
Kenapa orang yang bergaji sahaja digelar guru?
Adakah Pensyarah itu bukan guru?
Adakah aku seorang guru? (Walaupun jadi hanya untuk seketika?)
Dimanakah tempat guru?
Dimanakah tempat untuk memberi hadiah guru?
Apakah guru mementingkan hadiah?
Apakah kita layan guru dengan baik?
Adakah guru itu semata-mata perkerjaan?
Mengapa orang ingin menjadi guru?
Siapakah aku? (soalan tak kena mengena)

Apapun jawapan kamu semua. Simpan dalam hati. Ingati lah guru anda. Dan jangan lupa tanggungjawab guru itu.

Guru mungkin kamu benci. Tapi adakah guru membenci kamu? Walaupun kamu nakal? Walaupun kamu degil? Walaupun kamu pemalas? Betulkah mereka benci kamu? Bukti? Kesan? Akibat? Kenapa?

Argh, aku bukan seorang pakar motivasi. Aku pun tak sesuai menjadi seorang guru. Yang aku tau sekarang ni. Aku nak mengucapkan selamat hari guru untuk semua orang yang bergelar bapa, ibu, anak, nenek, datuk, makcik, pakcik, anak saudara, jiran sebelah rumah, jiran sekeliling rumah, orang yang lalu lalang, orang yang tengok wayang, orang yang suka gelak, orang yang marah-marah, orang yang tak berkenaan, orang yang gila, orang yang dalam saku sentiasa ada dua ringgit, orang yang tak nampak, orang yang ok tapi pening pening sikit, dan ramai lagi. Kerana kamu adalah guru kehidupan kepada mereka-mereka yang secara tidak langsung mempelajari maksud sebenar kepayahan.

Sekian 🙂

Advertisements

Responses

  1. hurm..

    every single day..
    every single minutes..

    kita akan jumpe cikgu yg baru..
    x kire la ape yg akan diajar atau apa yg kita blajar…
    krn kita saling blajar sbnrnye~

    kan kan kan~

  2. Roha:
    -Haha,
    Every teacher is suck…
    but without teacher, x kan ada generasi akan datang…. wahahaha falsafah……..falsafah nie:P

  3. guru itu maruku
    mengarut betul!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: